månadsarkiv: januari 2018

Haikufredag is back

Ja, var är väl en fredag utan en haiku? 

Häromdagen hittade jag en oemotståndlig liten bok i ett skyltfönster på Söder. HAIKU heter boken helt enkelt, från Everyman’s library pocket poets. En samling haikudikter på engelska, översatta från kinesiska och japanska, av flera olika haikumästare.

Ett kapitel heter Phases of the Moon. Ett passande tema för mig som skriver tidsresor. För att kunna resa i tiden i mina böcker måste man ha ett månur där tiden ställs in med hjälp av fullmånens strålar …

The moon in the water
turned a somersault
And floated away

En kullerbytta! Bara ordet … här i en haiku av – Oshima Ryota (1718–1787). När haikudikter översätts till andra språk bryts ofta reglerna upp. Antalet stavelser är inte så viktigt – det viktiga är essensen: att fånga ögonblicket. Och evigheten. Själv brukar jag lyckas hyfsat med ögonblicket, men kämpar med evighetsperspektivet … Räkna stavelser är jag dock rätt bra på. Så här kommer min tolkning av Ryotas haiku:

Månens spegelbild
gjorde en kullerbytta
och flöt vidare

 

Mot ljusare tider

God fortsättning!

Ja, det tycker jag man kan säga ett tag till. 2018 har just börjat! Kvällshimlen blir långsamt ljusare, men än är det vinter kvar. I går var det magiskt vackert i Hagaparken: ett tunt lager snö, silverskimrande dimma över Brunnsviken och varenda liten kvist var täckt av gnistrig frost. 

Vintervackra Hagaparken 21 januari 2018

Gott nytt skrivarår

Hösten 2017 blev det inte mycket skrivet för min del. Andra intressanta uppdrag tog all min tid, men nu är det dags att möblera om i kalendern så skrivandet får plats igen. Vet numera av erfarenhet att det där inte sker per automatik. Om det ska blir en bok till behöver jag sätta ner foten först och rumpan sen. Bestämma mig, boka in tid och sen … låta det ta den tid som behövs.

Tävling: Vad vet du om Hagaparken?

Mina böcker utspelar sig till stor del i Hagaparken. Vad vet du om den hemlighetsfulla parken? Svara på frågorna nedan så kan du vinna en av böckerna i serien Hemligheten i Haga!

Frågor

I Hagaparken bor kronprinsessan Victoria och hennes familj. Vi förknippar Hagaparken med Gustav III, men det var inte han som lät bygga Haga slott, det var hans son.

  1. Vad hette Gustav III:s son?
  2. Vad kallades Haga slott från början? 

Koppartälten uppfördes redan 1787. Fasaderna åt söder skulle likna romarnas härtält. I dag rymmer koppartälten café och parkmuseum.

3. Vad användes Koppartälten till under Gustav III:s tid?

Svara i en kommentar, eller skriv till info@concisio.se

Ange en e-postadress så jag kan nå dig!

Jag lottar ur tre böcker ur bland de rätta lösningarna. Lycka till!